U bent hier:

Jeugdcompetitie

Tenniskids

KNLTB competitie voor de jeugd
KLTV doet mee aan het KNLTB-programma ‘Tenniskids’. Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Daardoor leren ze het spel razendsnel spelen. Vier kleuren brengen hun vooruitgang in kaart: blauw, rood, oranje en groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten.
In overleg met de trainer wordt bepaald welke kleur het best bij het kind past. 

De indeling op leeftijd in 2023
In 2023 geldt een aangescherpte leeftijdsindeling voor Tenniskids. De leeftijdsindeling gaat in vanaf de start van de Tenniskids Voorjaarscompetitie (eind maart). In de Tenniskids competitie (Rode, Oranje en Groene competitie) mogen spelers meedoen die maximaal 1 jaar jonger of 1 jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijdscategorie.

Meer informatie over Tenniskids Blauw, Rood, Oranje en Groen lees je in de Tenniskids Ouderfolder.

Junioren
Na groen zijn kinderen helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Ze beheersen de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. De kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen dan ook mee gaan doen aan de KNLTB Junioren competitie in het voor- en najaar. 

Junioren competitie
De KNLTB Junioren competitie is in 2021 vernieuwd; deze is beter afgestemd op de wensen van jeugd tot en met 17 jaar. De Junioren competitie bestaat in 2023 uit de:

  • Junioren competitie 11 t/m 14 jaar
  • Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

Junioren competitie 11 t/m 14 jaar
Eén van de grootste wijzigingen voor de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar die in 2021 is doorgevoerd, is het gemengd spelen, jongens en meiden spelen door elkaar en mét en tegen elkaar. In de tabel vind je alle regels op een rij. 

Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Een game win je door 4 punten te winnen.
De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Bij de stand 40-40 geldt het Beslissend Punt Systeem: het winnende punt levert de game op. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder het punt moet spelen.
Bij 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
- De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
- Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
- Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 5-4. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.
Op verzoek van veel competitiespelers en leraren hebben we met ingang van 2021 de telling voor de Hoofdklasse in de Juniorencompetitie 11 t/m 14 jaar aangepast. In deze klasse wordt de telling hetzelfde als bij de Juniorencompetities 13 t/m 17 jaar. Dit betekent dat er in alle partijen volledige sets worden gespeeld waarbij de derde set bestaat uit een supertiebreak (t/m 10 punten).

Voordelen

  • Aanzienlijk kortere speeldag (+/- 3 uur);
  • Kortere wachttijden tussen de partijen;
  • Blijven spelen van 2 partijen per persoon;

Gemengd spelen (jongens en meisjes spelen door, mét en tegen elkaar) wat leidt tot:

    • Kleinere niveauverschillen
    • Kortere reisafstanden

Junioren competitie 13 t/m 17 jaar
Naast het wijzigen van de leeftijd van de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar is één van de grootste wijzigingen het toevoegen van een mixpartij in de gemengde competitie. In de tabel vind je alle wijzigingen op een rij. 

Je speelt 2 sets om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen.
De puntentelling gaat als volgt: 15 - 30 - 40 - game. Er is een verschil van twee nodig om de game te winnen. Als het 40-40 wordt, worden er nog minimaal 2 punten gespeeld. De winnaar van het eerste punt komt op voordeel. Als deze speler ook het daaropvolgende punt wint, is de game beëindigd. Als de andere speler het tweede punt wint, wordt het opnieuw 40-40. Er wordt net zo lang doorgespeeld tot één van beide spelers twee punten achter elkaar wint.
Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten)
- De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt.
- Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten. Eerst vanaf links en daarna vanaf rechts.
- Er is een normale telling (1, 2, 3). Degene die het eerst 7 punten haalt, met een verschil van twee punten, wint de tiebreak. De set is dan gewonnen met 7-6. Na iedere 6 punten in de tiebreak moeten de spelers wisselen van speelhelft.
In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.

Voordelen

  • Blijven spelen van 2 partijen per persoon;
  • Spelen van een mixpartij in de gemengde competitie;
  • Telling sluit aan op de Open Junioren Toernooien;
  • Kortere wachttijden tussen de partijen.

Uitzonderingen
Voor de KNLTB Junioren competitie geldt dat er per speeldag één speler mag meedoen die maximaal 1 jaar jonger is dan de minimumleeftijd en/of één speler die 1 jaar ouder is dan de maximumleeftijd.

OPMERKING van de jeugdcommissie
Het is noodzakelijk dat elk team een teambegeleider heeft. Hij/zij regelt de communicatie rondom de uit- en thuiswedstrijden met elkaar en met de andere clubs. Verder is er bij thuiswedstrijden in ieder geval één ouder aanwezig om de wedstrijden te begeleiden (tafeldienst). De jeugdcommissie zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd van start gaat. Indien er in een team geen ouder(s) zijn die de begeleiding op zich kunnen nemen, kan een team helaas niet worden ingeschreven/deelnemen.

Sponsoren