Lid worden?Inloggen
Wachtwoord vergeten?

Jeugdcompetitie

KNLTB competitie voor de jeugd
KLTV doet mee aan het KNLTB-programma ‘Tenniskids’ met de competities voor spelers van verschillende leeftijden en verschillende niveaus. De competitie voor de jeugd is verdeeld in de speelsterktes blauw, rood, oranje, groen. In welke kleur je speelt, hangt af van je leeftijd en je niveau. De filosofie van Tenniskids is dat ieder kind in de eigen kleur speelt volgens de leeftijdentabel. Je kunt niet oranje én groen zijn, het is óf – óf. In overleg met de trainer wordt bepaald welke kleur het best bij het kind past. 

De indeling op leeftijd in 2019

Veranderingen in 2019

Naamsverandering
Ten eerste gaat de naam World Tour, waarmee de afgelopen jaren de competitie binnen Tenniskids werd aangeduid, veranderen. Uit onderzoek en evaluatie van het competitieaanbod voor de jeugd is gebleken dat de naam Word Tour bij zowel ouders als kinderen soms tot verwarring leidde. Bovendien werd vaak niet begrepen dat de speelronden in de World Tour in het teken stonden van de steden van de professionele ATP- en de WTA-tour. De naam World Tour maakt in 2019 plaats voor de Rode en de Oranje competitie, gevolgd door de al bekende Groene competitie.

Meer overzicht
Voor jonge kinderen is de concentratie vasthouden best een uitdaging, hun spanningsboog is niet heel groot. Om kinderen in Tenniskids Rood en Oranje wel optimaal te laten tennissen, gelden daarom vanaf 2019 andere adviestijden:  één uur voor de Rode competitie en twee à tweeënhalf uur voor de Oranje competitie (zonder warming-up, pauze en eindspel). Zo kan de eindtijd voor ouders beter bepaald worden en hebben verenigingen meer overzicht over hun baancapaciteit.

Verandering van naam
Na Groen volgde tot op heden nog de categorie Geel, waarin de jeugd voor het eerst op een volledige baan speelde en in aanraking kwam met het tennisspel zoals de senioren het spelen. Ook die naam verandert. De Gele jeugdtennissers tot en met 17 jaar zijn vanaf 2019 de Junioren.

Duidelijkheid
En ook wat betreft de competitie, de Open Toernooien en de jeugdranglijst voor de Junioren gaat een aantal zaken veranderen. Het competitieaanbod wordt overzichtelijker, waardoor er sprake zal zijn van kortere reisafstanden en kleinere niveauverschillen.  Bovendien wordt het aanbod van toernooien, de toernooikalender en het systeem van de jeugdranglijst zo hervormd, dat alle kinderen voldoende speelmomenten én voldoende rust krijgen. En het niveau van de spelers komt beter tot uiting in hun ranking. 

Competitie Rood en Oranje in april, mei, juni
Ten slotte gaat er het nodige veranderen aan speelkalender voor de Rode en Oranje competitie. Onderzoek onder clubs, kinderen en ouders wees uit dat de kalender zoals deze de afgelopen jaren werd gehanteerd, best wat te wensen overliet. Zo werd de start van de competitie als erg vroeg ervaren. Kinderen begonnen doorgaans al in maart aan de competitie en dan was er op de clubs vaak nog maar weinig bedrijvigheid en kon het nog behoorlijk koud zijn. Op gravelbanen was het op dat moment bovendien een uitdaging om alle duels gespeeld te krijgen. Verder werd ook de speelpauze in april en mei lang niet door iedereen als prettig ervaren. Daarom wordt er voortaan gespeeld in april, mei en juni. Dat betekent wel dat in 2019 de jeugdcompetitie en reguliere competitie deels zullen samenvallen.

OPMERKING van de jeugdcommissie
Het is noodzakelijk dat elk team een teambegeleider heeft. Hij/zij regelt de communicatie rondom de uit- en thuiswedstrijden met elkaar en met de andere clubs. Verder is er bij thuiswedstrijden in ieder geval één ouder aanwezig om de wedstrijden te begeleiden (tafeldienst). De jeugdcommissie zorgt ervoor dat je goed geïnformeerd van start gaat. Indien er in een team geen ouder(s) zijn die de begeleiding op zich kunnen nemen, kan een team helaas niet worden ingeschreven.

Sponsoren

Attack
Gerard Klitsie
Piet Kerssens
Da Marcello
Foto van Wijk
Sport en Vrije tijd
Groot Schoenen
Beku Krommenie

Realisatie: verenigingenweb